Deformerte føtter og vond rygg i voksen alder på grunn av feil sko i barndommen

Her om dagen kom jeg bort i et veldig bra innlegg på klikk.no – «7 av 10 barn har for dårlige sko». Artikkelen var så bra at jeg tillater meg og referer til den i mitt innlegg.

«Foreldre er flinke til å passe på at barna pusser tenner og spiser sunn mat. Med tanke på at føttene skal bære oss rundt gjennom hele livet, burde de også være litt mer bevisst på valg av fottøy til barna sine, sier skofaglærer Karl Jacob Solheim».

Det er forskjell på «å vokse i» og «bli voksen i»

Skoene skal verken være for små eller for store. Begge deler er skadelig!

Det er sikkert en del foreldre som kjenner seg igjen i setningen: «skoene må være så store at barnet har noe vokse i?» Men, dere foreldre, det er forskjell på «å vokse i» og «bli voksen i»

Når skoene er for små så kan det bidra til deformering av selv foten, og når skoene er for store så vil barnet bruke muskulaturen på en feil måte samtidig som for store sko vil gi lite støtte for foten.

Ikke bare kjøp et par sko – invester også i god helse

Kjøp gjerne klær av dårlig kvalitet, men invester i gode sko som er bra for barnets utvikling! Hvis man bruker klær av dårlig kvalitet og går konstant kald, kan man i verste fall få en lungebetegnelse eller urinveisinfeksjon. «En dose med penicillin kan løse det».

Deformerte føtter og vond rygg i voksen alder

Hva skjer hvis man bruker feil sko som hindrer riktig utvikling av barns ben? Skofaglærer Karl Jacob Solheim sier til klikk.no at:

«Dårlig tilpassede sko i barndommen kan føre til en rekke problemer i voksen alder. Siden barneføttene er lett å forme, kan unormale belastninger lett føre til at foten blir deformert. Det kan være alt fra hammertær til vond rygg og feilstilling på foten. Bare 40 prosent har sunne føtter når de blir voksne».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *