Styr unna sko uten støtte for foten!

Styr unna sko uten støtte for foten! Trend eller helse? Du kan velge begge deler!

I dagens samfunn blir foreldre bevisst eller ubevisst påvirket av de trender som den gigantiske moteindustrien styrer. I dag er det for mange, nesten en selvfølge at barna skal ha de samme merker som de voksne også når det gjelder sko. De fleste av oss kan kjenner seg igjen i at tøysko, flip flop sko og sommer hører sammen! Ja, det hører sammen for oss voksne, men ikke la dette gå utover ditt barns mulighet for en sunn utvikling av føttene.

I årevis har eksperter advarer mot myke flate sko uten støttet. Tross det er det vi som foreldre som introduserer våre håpefulle små for disse skoene uten å tenke på konsekvensene.

Unngå belastningsskader i hofter, knær og rygg

Sko skal ikke være myke, de skal gi god støtte for foten. Når barn går med sko uten støtte kan de lett få skjeve føtter. Barnefoten vokser i rekordfart og ofte vokser skjelettet fortere enn muskulaturen. Konsekvensen er at muskulaturen strekkes og barnet kompenserer med å gå på innsiden av foten.

Barn som går på innsiden av foten, er mer utsatt for belastning i hofter, knær og rygg, samtidig som den motoriske utviklingen kan bli hemmet. Dette kan unngås ved at de bruker sko med god hælkappe, sier fysioterapeut Bruun Haugen til kk.

Mange foreldre tror at barnet er plattfot når barnet har skjeve føtter.

Jeg vil anslå at 20-30 prosent av barn i dag har skjeve føtter. Mange tror at barna er plattfot, men ofte er de skjeve i foten fordi skjelettet er lengre enn muskulaturen. Dette kan lett korrigeres med en god innesko. Med en god hælkappe får ikke foten vridd seg inn, sier Bruun Haugen til kk.

For store sko er skadelig

Sko skal heller ikke sitte løst på foten! Gjør den det så bruker barnet tærne til å holde skoen på plass. Da blir muskulaturen oppå fotroten veldig stram og tærne blir klemt sammen og krummet innover. Hvis du går slikt hver dag, får du feilstilling i foten som kan bli vanskelig å rette opp igjen, sier fotterapeut Siv Nilsen til kk.

Gode sko er en investering i barnets fremtidige helse!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *