Hva er en god barnesko?

Skoen skal være 8-10 mm lengere enn foten

En godt tilpasset sko skal være på omtrent 8-10 mm lengre enn foten på grunn av den raske veksten samtidig som foten utvider seg og bevege fremover når de går. Sko med åpen tå (sandaler) bør være ca 4-5 mm lengre enn foten, slik at tærne ikke berører bakken når de går.

bildet1

Vid og høy tupp på skoen

Tuppen av skoen skal være vid i samsvar med bredden på tærne. Sko med en åpen tå og hæl bør ha en bredere bunn, slik at hele foten hviler komfortabelt. Tuppen av skoen bør være høy. Barn har veldig bevegelige tær, og det er viktig å opprettholde denne bevegeligheten så lenge som mulig.

Fast hælkappe

Den bakre del av skoen som dekker barnets hæl skal hjelpe til riktig plassering av hælens akse i forhold til aksen til den nedre delen av benet. Dette oppnås ved å montere en elastisk fold som et stabiliserende element av skoens bakre del. Dette kan bare brukes i sko med dekket hæl. I sko med en åpen hæl, eller sandaler, er denne folden erstattet av en såkalt fotseng. Denne er utformet i bunnen av skoens hulrom. Både elastisk fold og stabiliserende fotseng har samme funksjon – å hindre valgus/varus (kalvbent/hjulbent) eller hallux valgus (stortåen peker inn mot lilletåen).

bildet2

Skoen skal bøye seg under tåballene

Sko til barn må ha fleksible såler, som er lett bøyelig under tåballene, noe som ytterligere forenkler bøyning av foten under gange.

bildet3

Fordelen med utvalgte modeller av BARTEK sine sko er innersåler med super-elastisk skum plassert på linje med tåballene, noe som ytterligere forenkler bøyningen av foten under gange.

bildet4

Skoene bør lages av myke, hygieniske materialer, som lett tilpasser seg formen og dimensjonen av foten og absorberer svetten.

Sko i ekte skinn

Materialene som brukes i produksjonen av sko bør være laget av naturlig skinn og høykvalitet tekstilmaterialer, som har egenskaper til å «lufte ut» overflødig damp og absorberer svetten. Slikt materiale er svært hygienisk til foten.

Lav hæl

Barnas sko bør ha en lav hæl – for små barn bør hælens høyde være ca. 5 mm, for 3-4 åringer ca. 10 mm, for 5-6 åringer ca. 20 mm og for barn opp til 10 år ca. 25 mm. Jentene bør ikke ha hæl som overstige 35 mm.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *